Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ): H Ελληνική ζάχαρη είναι πικρή!

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ): H Ελληνική ζάχαρη είναι πικρή!

TΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟY

1. Η αυτάρκεια είναι παρελθόν.

H Eλλάδα δεν είναι,πλέον,αυτάρκης ούτε και στην ζάχαρη.Τά στατιστικά στοιχεία το δείχνουν.Ετσι έχουμε ετήσιες εισαγωγές ζάχα ρης 320.000 τόνους ετησίως. Η παραγωγή ζάχαρης,ενώ το 2009 έφθανε τους 157.383 τόνους, το 2011 έπεσε στους 38.265 τόνους, δηλαδή,σημειώθηκε μείωση, περίπου, 75%.

2. Τί διαθέταμε μέχρι το έτος 2006;

*Τρία Ζαχαρουργεία(Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα)

*Ένα Εργοστάσιο επεξεργασίας σπόρων.

*Τρία Κέντρα Διανομής(Αθήνα, Λάρισα, Χανιά).

*Δύο Ζαχαρουργεία στην Σερβία

*Μία Μονάδα παραγωγής Βιοκαυσίμων.

3. Κόστος εισαγωγών ζάχαρης και Χώρες Εισαγωγής.

*Αξία εισαγωγών Ζάχαρης: 200 εκατομμύρια ευρώ (έτος 2020),την ίδια ώρα, πού λόγω επισιτιστικής κρίσης,στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων (Futures Trading), η τιμή της ζάχαρης παρουσιάζει συνεχείς ανοδικές τάσεις.

*Χώρες Εισαγωγής: Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Αγιος Μαυρίκιος (Γαλλική Πολυνησία).

*Εταιρείες Εισαγωγής: Pfeifer @Langen, Crystal Hellenic IKE και Royal Sugar (του σημερινού ιδιοκτήτη της ΕΒΖ), με τζίρο 31,5 εκατ. ευρώ(έτος 2021) από μόλις 10 εκατ ευρώ,αρχικά.

4. ΕΒΖ: H Aρχή του Τέλους

1.Τό 2006 αποτέλεσε το μοιραίο έτος της απαρχής της γεωργικής καταστροφής της ζάχαρης, όταν, οι τότε Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, ενέκριναν την ριζική μεταρρύθμιση του τομέα ζάχαρης πού διήρκεσε 3 χρόνια. Αιτία; Η απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει την παραγωγή ζάχαρης στις τότε, χώρες-πρώην μέλη της ΕΣΣΔ, μειώνοντας, δραστικά την αντίστοιχη παραγωγή σε κάποιες χώρες της ΕΕ,μεταξύ των οποίων και στην δική μας χώρα. Ετσι, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Γεωργίας τον κ. Χατζηγάκη, μείωσε, εντός 2 ετών, κατά 50,01%, την εθνική μας παραγωγή ζάχαρης και από τους 317.502 τόνους πέσαμε στους 158.702 τόνους. Ακολούθως δέ, το έτος 2014, η συγκυβέρνηση Σαμαρά—Βενιζέλου βάζει λουκέτο στα 4 από τά 5 Εργοστάσια. Μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας απέμεινε να λειτουργεί.

Η ΕΒΖ,λεηλατούμενη από αλλεπάλληλα «πλιάτσικα» ,χαριστικές αμοιβές σε «ημετέρους», σκάνδαλα, Διοίκηση και οικονομική διαχεί ριση επιπέδου Δημοτικού Σχολείου, με ένα Χρέος 185 εκατομμυρίων προς την Τράπεζα Πειραιώς (στήν οποία χάρισαν την ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας), αντί πινακίου φακής, άρα, το σύνολο της υπο θηκευμένης αγροτικής γης, αρα όλα τα προσωπικά δεδομένα όλων των αγροτών-δανειοληπτών, περιήλθαν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας αυτής, πού σήμερα, έχει αφελληνισθεί, παρά τίς 3 ανακεφαλαιο ποιήσεις μέ τά χρήματα τών Ελλήνων φορολογουμένων, και ιδιοκτήτης, σήμερα είναι κάποιο Πολωνικό fund, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Αντιθέτως, σέ πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του κρίσιμου ρόλου του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, η Αγροτική Τράπεζά τους ανήκει στόν Κρατικό Τομέα, λόγω, ακριβώς, του κρίσιμου ρόλου πού διαδρα ματίζει στην εθνική τους οικονομία. Στήν Ελλάδα σήμερα κυβερνούν τά funds και οι κάθε είδους κερδοσκόποι. Εγιναν πολλά σκάνδαλα και πολλά οικονομικά εγκλήματα κατά της Δημόσιας περιουσίας πού έμει ναν ατιμώρητα. Μυστυριωδώς, όλη αυτή την δεκαετία, η Δικαιοσύνη (εκτός ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων) κοιμόταν τον ύπνο του Δικαίου, αλλά θα συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου, όσο καιρό ακόμη η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα διορίζεται από την εκάστοτε κυ βέρνηση. Γιά ποια, λοιπόν, άσκηση Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής να μιλήσουμε, όταν, πχ, η (υποθηκευμένη) αγροτικής γή, είναι άγνωστο, σήμερα από ποιόν κατέχεται και μάλιστα πού νά εδρεύει εκτός Ελλάδας;

Μοιραία,λοιπόν, η ΕΒΖ «έσβυσε» και παρά τις κάποιες προσπά θειες πού έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό σύστημα, τελικά, υπέκυψε στις εντολές της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν έπρεπε να διαθέτει, πλέον, καμμία διατροφική αυτάρκεια!… Απλά,να μετατραπεί σε μια εισαγωγική χώρα, με κυριότερο «παίκτη» και πάλι την Γερμανία.

5.Τά «Κατορθώματα» τού Πολιτικού Συστήματος.

1.Η ΕΒΖ ΑΕ ήταν Ελληνική εταιρεία παραγωγής ζάχαρης,η μοναδική στη χώρα μας, με κύριο προϊόν παραγωγής την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

2. Μετά το διαχρονικό πλιάτσικο, ακολούθησε και ο Εγκέλαδος, πού χειροτέρεψε τήν κατάσταση.

3.Στίς 24.02.2020 επικυρώθηκε στο Δικαστήριο το «Σχέδιο Διάσω σης της ΕΒΖ», το οποίο υπεβλήθη από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία η ΕΒΖ όφειλε Χρέος 185 εκατ ευρώ. Βέβαια, αν υπήρχε πολιτική βούληση και ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να λειτουργήσει η ΕΒΖ, θα προέβαινε αυτή στην εξόφληση του Χρέους προς την Τράπεζα αυτή, για να δώσει την ευκαιρία στην ΕΒΖ για ένα νέο ξεκίνημα. Ομως, άλλα σχέδια είχαν. Δηλαδή, τον πλήρη αφανισμό της ΕΒΖ, με το πρόσχημα της απαγόρευσης επιδοτήσεων, την ίδια ώρα πού ακόμη και η Γερμανία επιδοτούσε γενναία την Χαλυβουρ γία της, χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα στίς Βρυξέλλες!…

4. Ομως το «Σχέδιο» αυτό παραβιάσθηκε από την ίδια την Τράπεζα, όταν, σε πλήρη αντίθεση με τά διαλαμβανόμενα στον δικό της αυτό «Σχέδιο», ενοίκιασε τά 2 εργοστάσια (Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες) για περίοδο 28 μηνών, σε ένα επενδυτή, εισαγωγέα ζάχαρης, ο οποίος εμφανίζεται στην σελίδα 16 του ίδιου αυτού «Σχεδίου» να οφείλει στην ΕΒΖ 1.722.806 ευρώ, από αγορά ζάχαρης, 2 χρόνια πρίν, πού, όμως, ακόμη δεν είχε εξοφλήσει και πού βρίσκεται σήμερα σε δικαστική διένεξη με την ΕΒΖ.

Επί πλέον, γνώστες του ζητήματος, καταγγέλουν ότι ο παραπάνω επενδυτής προέβη σε σωρεία αθέμιτων πρακτικών, ο οποίος, όχι, μόνο δεν παρήγε ούτε κόκκο ζάχαρης, αλλά αντίθετα, λειτουργούσε μόνο προς ίδιο όφελος, την ίδια ώρα πού η Δημόσια Βιομηχανική περιουσία σαπίζει και γίνεται έρμαιο παντός απατεώνα…

5.Πρόσφατα, σε Δημόσιο Διαγωνισμό πωλήθηκαν και τά κεντρικά γραφεία τής ΕΒΖ στην Αθήνα, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ, μέ αγοραστή μία γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ.

6.Ο θάνατος της τευτλοκαλλιέργειας για παραγωγή ζάχαρης στην Κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και τον ακριτικό Εβρο (αφού λειτουργούσε εκεί και το εργοστάσιο Ορεστειάδας) είναι γεγονός. Αυτό, επί πλέον, σημαίνει και τον οικονομικό και δημογραφικό θάνατο τεράστιων περιοχών της χώρας. Σήμερα δεν παράγεται ούτε κόκκος ζάχαρης. Κανένα στρέμμα αγροτικής γής, πλέον, δέν καλλιεργείται.

Μετέτρεψαν, ομως, οι «επαϊοντες» τις Μονάδες αυτές σε συσκευα στήρια εισαγόμενης ζάχαρης,πχ, από το Σαν Σαλβαντόρ της Λατινικής Αμερικής.

Σήμερα, κυρίως, η Γερμανία, μας πουλάει, μονοπωλιακά, τήν ζάχαρη, την οποία εισάγει, κυρίως,από χώρες της Λατινικής Αμερικής και πού παράγεται από ζαχαροκάλαμο.

7.Αλήθεια, πού πήγαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη περί «αίσιου τέλους» των διαπραγματεύσεων, μεταξύ, της ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών και της Royal Sugar (του Ελληνα επενδυτή), για την μίσθωση των εργοστασίων στο Πλατύ και Σέρρες;

Όταν οι ίδιοι δήλωναν ότι θα άνοιγαν το εργοστάσιο στις Σέρρες, και ότι θα ξεκινούσαν την παραλαβή τεύτλων για παραγωγή ζάχαρης, μάλιστα,σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς «τιμή»; Πλήν, όμως, από τά παραδοτέα αυτά τεύτλα δεν θα παραγόταν ζάχαρη, αλλά βιοαιθανόλη! Εγιναν πολλά καί ατιμώρητα μέχρι σήμερα οικο νομικά εγκλήματα.Η Πολιτεία,όμως, κωφεύει!…

6. Κυβερνητικές πρακτικές Μικροαπατεωνίσκου έναντι τών εργαζομένων.

Τά δεδουλευμένα των εργαζομένων μετά το κλείσιμο των εργοστα σίων είχαν παραμείνει ανεξόφλητα. Οι εργαζόμενοι απείλησαν με μαζικές αγωγές καί ο υπουργός Γεωργιάδης, αναγκάστηκε, με τροπο λογία στη Βουλή, την 21/6/2021, να εγκρίνει πίστωση ύψους 1.441.477 ευρώ, κατά παρέκκλιση, στους «δικαιούχους εργαζομένους για την κάλυψη υποχρεώσεων της εταιρείας προς τό προσω πικό της». Κουτοπόνηρα, όμως, σκεπτόμενος, ο Υπουργός αυτός, δεν τους κατέβαλε τά νομίμως αυτά οφειλόμενα ποσά. Γιά αυτό τον λόγο, μέρος των πρώην εργαζομένων στην ΕΒΖ, κατέθεσε, εν συνεχεία, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τριτανακοπή. Ομως, η τριτανακοπή αυτή δεν εκδικάστηκε ποτέ, αφού, εν τώ μεταξύ, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκις, ΞΑΝΑΕΝΕΚΡΙΝΕ την ίδια πίστωση, ύψους 1.441.477 ευρώ, τά οποία, τελικά, κατεβλήθησαν στους δικαιού χους. Ομορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος!!!

7.Παγκόσμιο παράδοξο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να παρατείνει τον χρόνο ενοικί ασης των εργοστασίων της ΕΒΖ,για ακόμη 8 μήνες,παρά τις αντιδρά σεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών(βασικού ενοικιαστή των εργοστασίων).Σήμερα εχουν ενοικιασθεί τά εργοστάσια αυτά στον νύν ενοικιαστή πού όμως δεν τά θέλει,αλλά επειδή επιμένει,μόνο και μόνο,ο υπενοικιαστής τους!…

Πώς νά μήν αναφωνήσουμε,λοιπόν:Ελλάδα χώρα των επενδύσεων και της «φαιδράς πορτοκαλέας»!!!